Echografiepraktijk
TwentheCentrum
TwentheCentrum
Twentheplein 1-L
7607 GZ Almelo

Knie

De knie is een gewricht tussen verschillende botstructuren. Het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en de knieschijf (patella). De knie wordt gestrekt door de 4 grote bovenbeenspieren (quadriceps) die aan de voorzijde van het bovenbeen liggen, en gebogen door de hamstrings die aan de achterzijde van het bovenbeen liggen. Aan de binnen- en buitenkant van de knie zijn de buitenste kniebanden (collaterale banden), deze zorgen ervoor dat de knie stabiel is. De knieschijf ligt in de pees die wordt gevormd door de quadriceps, de pees hecht aan op de boven–voorkant van het scheenbeen. Boven de knieschijf heet deze pees quadricepspees, en onder de knieschijf heet deze pees patellapees. Onder de patellapees is een loze ruimte die wordt opgevuld met een vetlichaam/vetpad (Hoffa). Onder de knieschijf naar boven toe, onder de pees van de quadirceps, ligt een uitloper van het gewrichtskapsel. Wanneer er vocht in het gewricht is, is dat hier het duidelijkst waar te nemen. Tegen de aanhechting van de peesplaat op het scheenbeen en net onder de huid voor de knieschijf bevinden zich slijmbeurzen.
Verder is er net onder de knie aan de binnen voorzijde een aanhechting van een groep pezen die vanaf het bekken komen (pes anserinus).
Deze genoemde stucturen zijn echografisch goed te bekijken en te beoordelen.

Binnen in de knie vinden we de menisci en de kruisbanden. Echografisch zijn deze wel deels te zien, maar het is niet mogelijk een sluitende diagnose te stellen op het echobeeld alleen. Soms is er wel een duidelijke aanwijzing te vinden voor bijvoorbeeld een scheur in de meniscus, maar dit moet altijd bevestigd worden door middel van bijvoorbeeld een M.R.I.


klik voor vergroting

Meestal vinden wij dat de verschillende blessures een gemeenschappelijke oorzaak hebben. Overbelasting. Overbelasting is een heel breed begrip. Hieronder kun je langdurige overbelasting door zwaar werk of intensief sporten noemen (RSI). Of een kortere overbelasting bij bijvoorbeeld een verhuizing of zwaar tuinwerk. Ook kan vertillen, verstappen of een val de oorzaak zijn van de uiteindelijke knieklachten. In het laatste geval heeft men vaak al direct klachten. In de andere gevallen is er vaak een geleidelijke opbouw van de klachten.
Bij pijn aan de buitenzijde van de knie, wanneer er aan de knie geen afwijkingen worden gevonden kan ook worden gedacht aan een afwijking hogerop in de heupregio. Hierover meer op de heup bil bovenbeen pagina.

De meest voorkomende aandoeningen:
Laat alle beschrijvingen zien | Verberg alle beschrijvingen

 • Pees problemen
  • Er kan een ontstekingsbeeld zijn van de quadricepspees of de patellapees (jumpersknee), maar vaker komt een ontsteking voor van de pes anserinus (de pezen groep aan de voor–binnenkant van de knie) aanhechting voor. Deze ontstekingen worden vrijwel altijd veroorzaakt door een overbelasting. Bij een ontsteking van de quadricepspees en de patellapees mag er niet direct in de pees gespoten worden. Er kan wel voor gekozen worden om tegen de pees aan te spuiten en rechtstreeks in het peesweefsel zelf. Bij een ontsteking van de aanhechting van de pes anserinus is een directe injectie wel mogelijk.

   Bij extreme belastingen is het mogelijk dat er een scheuring ontstaat van de quadricepspees of de patellapees.

 • Slijmbeursontsteking                         –    bursitis
  • Een onsteking van de slijmbeurs wordt ook vaak veroorzaakt door overbelasting of een beschadiging door een val. Dit zorgt er voor dat de wanden van de slijmbeurs verdikt en geirriteerd raken, er is dan vaak ook te veel vocht in de slijmbeurs zelf. De irritatie en de druk van de overvulling is vaak pijnlijk. Dit kan ook behandeld worden met een corticosteroïd injectie.
 • Bakerse cyste           
  • Een Bakerse cyste is een cyste (vochtverzameling) in de knieholte. De grootte kan variëren Een Bakerse cyste kant ontstaan doordat de hoeveelheid gewrichtsvocht toeneemt en daardoor ook de druk in de knie. Meestal ten gevolge van een andere afwijking in het gewricht, bijvoorbeeld een ontsteking of een meniscus scheur. Door de druk zoekt het vocht een een weke plek in het gewrichtskapsel en puilt hier uit. Deze weke plek bevindt zich altijd aan de achter– binnenkant van de knie. Een Bakerse cyste is heel duidelijk echografisch te onderscheiden.
   Het is mogelijk om dit vocht uit de knie te halen, maar dit is geen oplossing. De oorzaak van de toename van het vocht moet behandeld worden anders komt de cyste makkelijk weer terug.
   Wanneer een Bakerse cyste knapt ontstaat er een pijnlijk, rood gezwollen onderbeen dat veel lijkt op een trombosebeen. Meestal heeft het knappen van een Bakerse cyste geen kwalijke gevolgen.
 • Buitenste kniebanden                       –     collaterale banden
  • Problemen van de buitenste kniebanden zijn bijna altijd het gevolg van een ongeval of een verdraaiing van de knie. Hierdoor kan de band geirriteerd raken of geheel of gedeeltelijk scheuren. Doordat tijdens een echoonderzoek ook bewegingen waargenumen kunnen worden is het mogelijk om de stabititeit van de knie te testen en te zien. Wanneer een band geheel of gedeeltelijk gescheurd is zal er in de meeste gevallen een instabiliteit aan te tonen zijn.
   Bij een irritatie van de band kan een injectie een oplossing zijn. Bij een beschadiging van de band is het afhankelijk van de mate van de beschadiging welke behandeling er toegepast dient te worden.
 • Overbelastings strengen in de spier –   surmenage laesies
  • Dit is een minder algemeen bekende, maar in onze praktijk veel gevonden, blessure. Wanneer een spier heftig of langduring wordt overbelast ontstaan er irritaties in de spier, deze irritaties zorgen voor een verminderde functie van de spier waarbij de conditie en kracht van de spier achteruit gaan. Wanneer men die spier toch zodanig belast dat deze afwijking telkens wordt geprikkeld geeft dat pijn. Vaak op het moment zelf maar regelmatig ook pas na de inspanning. Wanneer deze afwijkingen onbehandeld blijven breiden de klachten zich vaak uit in de omliggende spieren en op de lange duur kunnen zich myogolosen (spierverhardingen) vormen.
   Surmenage laesies zijn echografisch goed zichtbaar te maken. Bij vergelijking met MRI van deze afwijkingen blijkt dat zij daarop niet zichtbaar zijn. De surmenage laesies zijn herkenbaar door de verandering van de normale vezeltekening van de spier. Deze is op de plaats van de laesie wat rommelig getekend ten opzichte van de normale ordelijke structuur. Vaak gaat dit ook gepaard met een verdikking van de spier. Deze plaatsen zijn bij het aandrukken van buitenaf pijnlijk.
   Deze surmenage laesies laten zich doorgaans met goed succes behandelen door middel van corticoiïd injecties.
 • Slijtage                                               –    artrose
  • Voor een zo goed mogelijke beoordeling van artrose van het kniegewricht heeft röntgenonderzoek de voorkeur. Met echo is het niet mogelijk het hele gewricht in beeld te krijgen aangezien je met echo niet door bot heen kunt kijken.
 • Osgood Schlatter
  • Dit is een afwijking van het bot waarbij er pijn optreedt op de plaats van de aanhechting van de patellapees aan het scheenbeen. Hierbij ontstaat er een gevoelige bobbel op het scheenbeen net onder de knie. De ziekte komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar. Bij meisjes komt het iets minder voor, dan echter vaak iets eerder, 8-14 jaar. Het ontstaat wanneer ze in de groeispurt zijn en aan sport doen. Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aan kan voelen. Klachten ontstaan vooral na het sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Er ontstaan grote krachten op de kniepees en de bult doet pijn. Op den duur, na enige maanden, vormt er op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.
   Wanneer de ontsteking actief is zijn hier vaak pijnklachten van, wanneer de ontsteking verdwenen is zijn er vaak geen klachten meer ondanks de aanwezige bobbel.
 • Pijn in het vetpad                               –    Hoffa
  • De beoordeling van een vetpad is lastig door de grove structuur die deze van nature heeft. Een enkele keer is er een omschreven verandering te zien in de structuur. Vaak is dit het gevolg van een bloeding in het vetpad en heeft dus als oorzaak een val op de knie of een klap tegen de knie. De pijn ligt dan vaak achter de patellapees. Een injectie kan hier wel, maar met uiterste voorzichtigheid.
 • Alle informatie op deze site is auteursrechtelijk beschermd en is eigendom van echografiepraktijk TwentheCentrum indien anders vermeld. Dit geldt zowel voor teksten, foto's en illustraties. Wanneer u de informatie op deze site wilt gebruiken voor eigen doeleinden, dient u hiervoor vooraf schriftelijk toestemming te vragen. U kunt uw verzoek met vermelding van het doel mailen aan de webmaster.
  © 2013, Echografiepraktijk TwentheCentrum