De meeste mensen kennen de echografie voornamelijk van de zwangerschapsecho. De echo’s die hier in de praktijk worden gemaakt zijn musculoskeletale echo’s, echo’s van het bewegingsapparaat.
Echografie, ook wel echoscopie genoemd, is een techniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich door het lichaam verplaatsen. Om een echo te kunnen maken moet er een contactgel op de huid worden gesmeerd, deze geeft het geluid dat door de echokop (transducer) uitgezonden wordt door. Op basis van de tijd en de sterkte waarin de geluidsgolf terugkeert naar de transducer wordt bepaald met wat voor soort structuur we te maken hebben en hoe diep deze structuur ligt. Op basis van deze informatie wordt een zwart/wit beeld gegenereerd. Echografie is pijnloos en doordat er met geluid wordt gewerkt en niet met straling (zoals röntgen), is het onschadelijk.
Echografie geeft een goed beeld van zacht weefsel, de zogenaamde “weke delen” van het lichaam, bijvoorbeeld spieren, pezen, gewrichtsbanden en zacht weefsel.
Structuren zoals bot en lucht zijn met echo niet doordringbaar en zodoende niet of nauwelijks af te beelden en te beoordelen.
Er zijn verschillende beeldvormende onderzoeken waarbij elk onderzoek zijn eigen sterke en zwakke punten kent.
Echografie – zowel stilstaand beeld als bewegend beeld
Bij echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven
Röntgenfoto – stilstaand beeld
Voor het maken van een röntgenfoto wordt gebruik gemaakt van ioniserende straling, kortweg straling genoemd
MRI (Magnetic Resonance Imaging) – Stilstaand beeld
MRI-scanners werken met een sterk magneetveld en radiogolven
Wanneer u een verwijzing hebt gekregen van uw huisarts kunt u telefonisch een afspraak maken. Het is vaak verstandig om zelf bij uw zorgverzekeraar te informeren naar de vergoeding. Doordat er zo veel verschillende verzekeraars zijn met vele verschillende pakketten hebben wij hiervan geen betrouwbaar overzicht. Het is mogelijk om een afspraak te maken zonder verwijzing, maar onze voorkeur gaat uit naar een verwijzing van uw huisarts.
Neem contact op met uw zorgverzekering om te informeren naar de vergoeding. Doordat wij niet met alle zorgverzekeringen contracten hebben kan het zijn dat u een deel eigen bijdrage moet betalen. Kijk ook op Tarieven voor meer informatie omtrent de kosten van onze behandelingen.
Bij het maken van de afspraak zullen wij vragen om uw BSN (burgerservicenummer), via uw BSN kunnen wij uw gegevens ophalen waarna wij zullen controleren of deze gegevens kloppen en ontbrekende gegevens aanvullen. Hierna zullen we samen met u naar een geschikte datum en tijd kijken voor uw afspraak. Wij zullen hierbij zo goed mogelijk rekening houden met uw voorkeuren.
Naar aanleiding van de gemaakte afspraak krijgt u een digitale uitnodiging via uw e-mail om een intakeformulier in te vullen, het is aan te raden dit formulier in de rust van uw eigen omgeving in te vullen en zal ongeveer 10-15 minuten in beslag nemen. Heeft u geen e-mail adres of lukt het niet dan is het ook mogelijk om het formulier hier in de praktijk in te vullen. Wij verzoeken u dan om 15 voor aanvang van de afspraak u te melden bij de balie zodat u dan tijd heeft om het formulier in te vullen en uw consult op de geplande tijd kan beginnen.
Wat moet u meenemen bij het eerste bezoek?
U wordt verzocht zich bij aankomst in de praktijk melden bij de balie. Zij nemen de verwijzing aan om deze te verwerken in uw dossier. U krijgt, wanneer u niet thuis de intake in heeft gevuld/in heeft kunnen vullen, van ons dan een vragenlijst om in te vullen, dit gaat middels een tablet. Deze levert u na het in invullen weer in bij de balie. U mag plaatsnemen in de wachtruimte tot u opgeroepen wordt.
U wordt dan door een van onze medewerkers meegenomen naar de intakeruimte, de radioloog en echolaborant zullen bij u komen om de vragenlijst door te nemen en u te informeren over het verdere verloop.
Hierna wordt u naar een echokamer begeleid, hier vragen wij u het te onderzoeken lichaamsdeel ontbloten (Het is aan te raden om gemakkelijke kleding te dragen) en zullen wij samen met u proberen te pijn zo goed mogelijk te lokaliseren en aan te tekenen met stift op de huid zodat we duidelijk kunnen zien waar de pijn zich bevindt.
De huid wordt voorafgaand aan het onderzoek altijd gedesinfecteerd met een alcoholspray waarna er gel wordt aangebracht. Deze gel is noodzakelijk om een goed beeld te kunnen krijgen. U kunt ten alle tijde gedurende dit verloop vragen stellen.
Tijdens het onderzoek zullen er van onze kant vragen worden gesteld en kan het ook voorkomen dat u wordt gevraagd om bepaalde bewegingen te maken. Wanneer het onderzoek afgelopen is, zullen we u informeren over de bevindingen en ook over de behandelmogelijkheden. Wanneer wij er van overtuigd zijn dat een behandeling van ons zinvol zal zijn, krijgt u hierover meer uitleg. U hoeft niet meteen te besluiten of u dit wel of niet wil. Heeft u bedenktijd nodig, wilt u de uitslag ook bespreken met een andere behandelaar of komt het op dit moment slecht uit? U mag altijd op een later moment terugkomen voor behandeling. Indien u wel direct behandeld wil/kan worden dan doen wij dat aansluitend.
Aan het eind van het consult kunt u zelf nog vragen stellen en wanneer van toepassing krijgt u ook informatie mee over de bevindingen en/of de behandeling. Uw huisarts krijgt altijd verslag van onze bevindingen welke wij digitaal verzenden. Het verslag is dan vrijwel altijd dezelfde of de volgende dag nog bij uw huisarts. U kunt ook zelf uw dossier inzien door met uw DigiD in te loggen op het patiëntportaal. Wanneer wij een behandeling uitvoeren wordt er vrijwel altijd een controle afgesproken. Deze maakt u aansluitend weer bij de balie, u krijgt dan ook een afsprakenkaartje mee. De afspraken kunt u ook altijd weer terugvinden in het patiëntportaal.
Privacy
Uw gegevens behandelen wij uiterst zorgvuldig. De gegevens die wij opslaan worden alleen ingezien door medewerkers die betrokken zijn bij uw consult en worden niet gedeeld met derden. Alleen het behandelverslag wordt gedeeld met uw huisarts. U kunt hier meer lezen over ons privacy beleid.
De praktijk is gelegen in het centrum van Almelo op 2 minuten loopafstand van het centraal station. Bij het gebouw is een parkeerplaats waar u als patiënt 60 minuten gratis kunt parkeren. U haalt een parkeerkaart uit de automaat bij de slagboom en bij de balie kunt u deze scannen waarna u met deze zelfde kaart uit kunt rijden.
Adres
Echografiepraktijk TwentheCentrum
Twentheplein 1-L
7607 GZ Almelo
→Klik hier voor onze locatie op Google maps
De praktijk is goed te bereiken met het openbaar vervoer vanwege de nabijheid van zowel het trein- als busstation.
Wanneer u via de hoofdingang het TwentheCentrum betreedt ziet u een trap opgang en de lift voor u. Wij zijn te vinden op de eerste verdieping tegen over de lift (als u de lift uitstapt aan uw rechterhand) en tegenover de trap (rechtdoor, om de lift heen).
Advanced Page Visit Counter