Dit is een minder algemeen bekende, maar in onze praktijk veel gevonden, blessure. Wanneer een spier heftig of langduring wordt overbelast ontstaan er irritaties in de spier, deze irritaties zorgen voor een verminderde functie van de spier waarbij de conditie en kracht van de spier achteruit gaan. Wanneer men die spier toch zodanig belast dat deze afwijking telkens wordt geprikkeld geeft dat pijn. Vaak op het moment zelf maar regelmatig ook pas na de inspanning. Wanneer deze afwijkingen onbehandeld blijven breiden de klachten zich vaak uit in de omliggende spieren en op de lange duur kunnen zich myogolosen (spierverhardingen) vormen. Surmenage laesies zijn echografisch goed zichtbaar te maken. Bij vergelijking met MRI van deze afwijkingen blijkt dat zij daarop niet zichtbaar zijn. De surmenage laesies zijn herkenbaar door de verandering van de normale vezeltekening van de spier. Deze is op de plaats van de laesie wat rommelig getekend ten opzichte van de normale ordelijke structuur. Vaak gaat dit ook gepaard met een verdikking van de spier. Deze plaatsen zijn bij het aandrukken van buitenaf pijnlijk. Deze surmenage laesies laten zich doorgaans met goed succes behandelen door middel van corticosteroïd injecties.
Bij het piriformis syndroom is er veelal sprake van surmenage laesies in deze specifieke spier. Door de nauwe relatie van de spier met de grote beenzenuw (ischias zenuw) veroorzaken deze problemen vaak heftige lokale pijn in het zitvlak bij zitten en/of inspanning met veelal een uitstraling in het been (voornamelijk via de achterzijde van het been) richting de knie, het onderbeen en soms ook de voet. Deze surmenage laesies laten zich doorgaans met goed succes behandelen door middel van corticoisteroïd injecties waardoor ook de uitstralende klachten verdwijnen.
Aan de achterzijde van de trochanter bevindt zich een slijmbeurs. Wanneer er hier een slijmbeursontsteking ontstaat is dat bijna altijd zonder echo al goed vast te stellen. De slijmbeurs raakt helemaal overvuld met vocht en is soms wel en soms niet pijnlijk. Als er een grote vulling is, is het mogelijk het vocht eruit te halen en wanneer men hier vervolgens een kleine hoeveelheid corticosteroïd achterlaat is het probleem meestal opgelost.
Diep in de bil loopt de grote zenuw van het been. De ischiaszenuw. Deze loopt door de piriformisspier. De zenuw kan geirriteerd of zelfs ontstoken raken. Dit is erg pijnlijk en geeft vaak een uitstraling midden door het achterbeen naar de knieholte. Deze zenuwproblemen zijn niet te behandelen met injecties. Echter kanhet ook zo zijn, wanneer de piriformis surmenage laesies heeft, Dat deze de ischiaszenuw prikkelt. De surmenage laesies piriformis zijn wel te behandelen.
Lees meer over heupklachten op gezondheidsplein.nl
Lees meer over slijmbeursontsteking heup op gezondheidsplein.nl
Lees meer over ischias op gezondheidsplein.nl
Lees meer over liesbreuk op gezondheidsplein.nl
Lees meer over ziekte van Perthes op gezondheidsplein.nl
Lees meer over heupdysplasie op gezondheidsplein.nl
Lees meer over hernia op gezondheidsplein.nl
Lees meer over artrose op gezondheidsplein.nl
Advanced Page Visit Counter