Kan de behandeling ook in combinatie met andere medicatie?
Ja, de behandeling heeft in de meeste gevallen geen invloed op uw andere medicatie. Alleen bij antibioticagebruik is het verstandig om tussen de laatste dag van de kuur en een bezoek aan de praktijk 10 dagen te wachten. Verder is het verstandig dat u uw medicatielijst meeneemt bij de eerste afspraak zodat wij een zo compleet mogelijk dossier kunnen aanmaken. Wanneer u diabetes heeft kan na een behandeling de suikerwaarde tijdelijk iets oplopen. Wanneer u een hoge bloeddruk heeft kan ook deze na een behandeling tijdelijk iets stijgen. Hierover hoeft u zich geen zorgen te maken, de waarden zullen na enkele dagen weer herstellen.
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een echo en een röntgenfoto?
Een röntgenfoto maakt gebruik van röntgentraling en is zeer geschikt voor de beoordeling van het skelet. Dus voor bijvoorbeeld breuken en slijtage heeft röntgen onderzoek de voorkeur. Een echo maakt gebruik van geluidsgolven en is geschikt voor onderzoek van de weke delen; bijvoorbeeld organen, bloedvaten en spieren/pezen. Het voordeel van echo is ook dat er dynamisch (bewegend) onderzoek gedaan kan worden, hetgeen natuurlijk van groot belang is bij het onderzoek van het bewegingsapparaat. Lees hier meer over.
Wordt de behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Wanneer er een contract is zal de behandeling vergoed worden (houd hierbij wel rekening met uw eigen risico). Wanneer er geen contract is is uw verzekeraar wel verplicht een deel (70-80%) te vergoeden, vanuit uw aanvullend pakket of wanneer u een restitutiepolis heeft kan dit percentage hoger liggen. Het is wel verstandig om dit vooraf bij uw zorgverzekeraar te controleren. Voor meer informatie kunt u ook hier kijken.
Is er een wachttijd?
Dit is erg wisselend. Hier wordt aangegeven wat de actuele wachttijd is. Meestal is er wel een wachttijd, vaak is dit < 10 werkdagen, maar kan soms bij grote drukte wat oplopen. In de vakantieperiode en rondom de feestdagen kan de wachttijd nog wat verder oplopen.
Kan ik na een behandeling zelfstandig terug naar huis met de auto of fiets?
Ja, in de meeste gevallen is dit geen probleem. Maar als u van ver komt is het misschien wel verstandig om iemand mee te nemen. Ook als u bang bent voor een injectie of na een injectie wel eens wat duizelig bent is het verstandig om toch iemand mee te nemen.
Is de behandeling erg pijnlijk?
De gevoeligheid van een behandeling is erg afhankelijk van een aantal factoren; De pijn die u op dat moment heeft, het probleem waarvoor u behandeld wordt en natuurlijk uw pijngrens. De reacties van patiënten zijn erg uiteenlopend. De een kan een behandeling nauwelijks als pijnlijk ervaren, terwijl een ander eenzelfde behandeling toch als zeer pijnlijk ervaart. Gemiddeld genomen ervaren de patiënten het als goed draaglijk
Is het mogelijk om voor meerdere onderzoeken tegelijk een afspraak te maken?
Bij sommige gecombineerde klachten (zoals bij voorbeeld schouder en bovenarm of heup en bovenbeen) valt dit binnen hetzelfde onderzoek. Wanneer het om 2 verschillende locaties gaat (bijvoorbeeld links en rechts of arm en been) is het de bedoeling om separate afspraken te maken zodat we op 1 probleem tegelijk kunnen concentreren en niet het risico van overdosering te lopen bij een eventuele behandeling.
Kan ik ook zonder verwijzing van mijn huisarts een afspraak maken?
Nee, zonder verwijzing zal uw verzekeringsmaatschappij het onderzoek niet vergoeden, bovendien willen wij niet zonder medeweten en goedkeuring van uw huisarts een onderzoek uitvoeren.
Waarom heeft mijn huisarts mij niet naar het ziekenhuis verwezen?
In de meeste ziekenhuizen worden deze onderzoeken relatief weinig gedaan, wij doen deze onderzoeken dagelijks. Wat ook een belangrijk verschil is, is dat wij, wanneer mogelijk, ook een behandeling door middel van een injectie uit kunnen voeren.
Is er een garantie dat de behandeling werkt?
Nee, helaas is het altijd afwachten, het is niet mogelijk om vooraf te bepalen of een behandeling het gewenste effect zal hebben. Wanneer wij niet verwachten dat een behandeling zinvol zal kunnen zijn zullen we dit ook niet voorstellen. We weten dat ongeveer 80% van de behandelde patiënten een resultaat heeft waar de patiënten tevreden over zijn (klachtenvrij of duidelijk minder klachten die niet meer als hinderlijk worden ervaren)
Is één behandeling voldoende?
Vaak is één behandeling niet voldoende om het probleem geheel op te lossen. De hoeveelheid behandelingen is sterk afhankelijk van de aard van het probleem, de reactie van het lichaam en hoe u er mee omgaat.
Kan ik mijn dossier inzien?
Dit is mogelijk via het patiëntportaal op onze website, u heeft dan een DigiD nodig.
Mijn huisarts of fysiotherapeut wil graag meekijken tijdens het onderzoek, is dat mogelijk?
Ja, dit moedigen wij zelfs aan. Musculoskeletale echografie heeft nog zo weinig bekendheid en wij hopen hierdoor meer duidelijkheid te scheppen over de mogelijkheden. Het is ook mogelijk dat een fysiotherapeut of huisarts een dag bij ons mee komt kijken. Dit moet uiteraard wel van te voren afgesproken worden.
Mijn fysiotherapeut wil graag een kopie van het verslag, is dat mogelijk?
U kunt uw eigen gegevens (verslagen en echobeelden) openen en printen via het patiëntportaal op onze website. Hiervoor heeft u een DigiD nodig. Wanneer dit niet lukt mag u bij de praktijk een geprinte versie ophalen.
Na de behandeling zijn de klachten verdwenen, moet ik nu nog wel voor controle komen?
Dit is wel verstandiger. Wanneer de klachten verdwenen zijn wil dat niet altijd betekenen dat het gehele probleem opgelost is. Een laatste echo onderzoek kan daar dan uitsluitsel over geven.
Wie maken de echo’s?
In de praktijk werken 4 radiologen en 3 echolaboranten. De laboranten hebben hiervoor een opleiding gevolgd en zijn verder in de praktijk opgeleid om zelfstandig de onderzoeken uit te voeren. Tevens zijn zij bevoegd en vaardig in het uitvoeren van de voorkomende behandelingen en worden hier jaarlijks op getoetst.
Het is mogelijk dat u bij verschillende bezoeken door een ander geholpen wordt dan de vorige keer. De radiologen werken meestal op vaste dagen, maar soms kan het zijn dat er onderling een dag geruild wordt.
Wij plannen een vol spreekuur waarbij u geholpen wordt door de laborant die op dat moment beschikbaar is. Door dit systeem loopt het spreekuur niet of nauwelijks uit. De afwisseling tussen de werknemers zorgt voor een zo breed mogelijke blik op uw klachten. Wanneer u toch een voorkeur hebt voor een van de medewerkers kunt u uw voorkeur bij het maken van de afspraak uitspreken. Wij zullen dan proberen hier zo goed mogelijk rekening mee te houden. Houd er echter rekening mee dat u hierdoor misschien langer moet wachten voor u aan de beurt bent, omdat de medewerker van uw voorkeur nog niet klaar is met degene voor u.
Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?
Hiervoor verwijzen wij u naar deze pagina
Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?
Wanneer u uw afspraak wil annuleren dan dient u deze minimaal 24 uur van te voren af te bellen. Mocht u ons niet telefonisch kunnen bereiken (bijvoorbeeld in het weekend) stuur dan een e-mail. Wanneer u niet of te laat afbelt dan brengen wij het wegblijftarief in rekening.
Advanced Page Visit Counter